sâmbătă, 20 iulie 2013

Programator pentru ATtiny2313

1. Despre microcontroler.
  La modul general un controler ("controller" - un termen de origine anglo-saxonă, cu un domeniu de cuprindere foarte larg) este, actualmente, o structură electronică destinată controlului (destul de evident!) unui proces sau, mai general, unei interacțiuni caracteristice cu mediul exterior, fără să fie necesară intervenția operatorului uman. Primele controlere au fost realizate în tehnologii pur analogice, folosind componente electronice discrete și/sau componente electromecanice (de exemplu relee). Cele care fac apel la tehnica numerică modernă au fost realizate inițial pe baza logicii cablate (cu circuite integrate numerice standard SSI și MSI ) și a unei electronici analogice uneori complexe, motiv pentru care "străluceau" prin dimensiuni mari, consum energetic pe măsură și, nu de puține ori, o fiabilitate care lăsa de dorit.
  Apariția și utilizarea microprocesoarelor de uz general a dus la o reducere consistentă a costurilor, dimensiunilor, consumului și o îmbunătățire a fiabilității. Există și la ora actuală o serie de astfel de controlere de calitate, realizate în jurul unor microprocesoare de uz general cum ar fi Z80 (Zilog), 8086/8088 (Intel), 6809 (Motorola), etc.
  O definiție, cu un sens foarte larg de cuprindere, ar fi aceea că un microcontroler este un microcircuit care incorporează o unitate centrală (CPU) și o memorie împreună cu resurse care-i permit interacțiunea cu mediul exterior.

2. De ce este nevoie pentru a programa?
  Un programator, software-ul care rulează pe PC, firmware, informații suplimentare (biții de configurare - Fuse).

3. Cum să elaborăm un programator?
  Nimic nu ar putea fi mai ușor. Aici este o schemă a celui mai răspîndit programator pentru amatori, care rulează cu soft-ul Pony Prog.





Fig. 1 Schema electrică a programatorului.


  Figura 1 arată o versiune simplificată la maxim, exact ceea ce este necesar pentru a fi în măsură capabil să programeze microprocesoarele de tipul Atmel (AVR) - ATTINY2313 pentru MD Traker PI-2 și ATmega8 pentru Clone PI-W. Mai târziu, desigur, pot fi adăugate panouri și pentru alte microprocesoare.

ATENȚIE! Acest programator nu funcționează cu COM Port Virtual sau adaptor USB-COM! Dacă vă aflați pe partea din spate a unității de sistem și nu este un port COM, aceasta nu înseamnă că ea nu este pe placa de baza! Citiți documentația pe placa de baza - de obicei un port COM este disponibil, doar nu este conectat. Cumpărați cablu cu mufă și veți putea folosi acest programator, prealabil lipindul de pinii necesari.




Fig.2 Programator pentru microcontroler ATtiny2313.


4. Programarea.
  Conectați programator la portul COM 9-pini de pe calculatorul dumneavoastră. Nu pentru a urca pe sub masa de fiecare dată, aveți posibilitatea să utilizați un port COM prelungitor. Alimentare 5V pot fi luate din orice sursă convenabilă - o rețea separată, port USB. În cazul meu am luat de la USB, deoarece e o tensiune deja filtrată și sigură. Introducem microcontroler-ul în suport și purcedem la programare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu