sâmbătă, 27 iulie 2013

Termostat pentru controlul temperaturii

  Această schemă este una foarte fiabilă, personal am construito, acestă schemă a fost întrebuințată în teza mea de licență.

Descarca Firmware pentru microcontroler


Descrierea senzorului: Termometru digital DS18B20 cu rezoluție programabilă de la 9 pînă la 12-biți, care pot fi stocați în memoria EEPROM. DS18B20 comunică printr-o magistrală 1-Wire, și nu poate fi doar singurul dispozitiv  pe linie ci și poate funcționa în grupuri. Toate procesele de pe șină sunt procesat de microprocesorul central. Diapazonul de măsurare este de la -55 ° C pînă la +125 ° C și 0,5 ° C.    Precizia se află în intervalul de la -10 °C la +85 °C. În plus, DS18B20 poate să se alimenteze de la linia de date ("putere parazit"), în absența unei surse externe. 
   Fiecare DS18B20 are un cod unic în 64 de biți, care permite să comunice cu mai mulți senzori DS18B20 instalați pe șină. Acest principiu permite utilizarea unui microprocesor pentru a controla mai mulți senzori DS18B20, care sunt distribuiți pe o arie mare. DS18B20 poate fi conectat la sursa de alimentare externă (VDD) (fig. 2.4), ​​sau poate funcționa în "putere parazit", care permite funcționarea DS18B20 fără putere pe pinul VDD. Puterea parazit este foarte utilă pentru aplicații care necesită citirea temperaturii de la distanță, sau este realizată din cauza proiectării liniilor vechi de comunicare, care este realizată doar pe două fire.

Parametri tehnici
Măsurarea temperaturii de la -55 °C pînă la +125 °C (pasul 0,1 °C)
Setarea temperaturii de la -55 °C la 124 °C (pasul 0,1 °C).
Histerezis de la 0,1 °C la 25 °C

  Controlul: Se apasă "+" și "-" pentru a seta temperatura de conectare a sarcinii(încălzitorul electric),  pe ecran în primul segment se va reprezenta "_".
Apăsînd simultan ambele butoane, unitatea începe să intre în regim de schimbare a histerezis-ului (pe ecran în primul segment este reprezentat simbolul "d"). Reținerea îndelungată a unuia dintre butoane duce la accelerarea setării histerezis-ului. În absența unor clicuri pe buton timp de 5 secunde unitatea comută,pentru a afișa temperatura reală și informația parametrilor este depozitată și modificată în memoria non-volatilă.

  Indicații: În primul segment este reprezentat un punct,în cazul în care T < Tsetat.(adica încălzitorul este conectat). Punctul este afișat în toate cazurile, chiar dacă temperatura sau histerezis-ul este setat (în cazul în care starea persista T < Tsetat.). În același segment va fi afișat semnul minus "-" atunci cînd temperatura este negativă.



Un comentariu:

  1. Buna seara,
    Ma numesc Ioanei Savel si sunt din Localitatea Ovidiu, Jud. Constanta.
    Am vazut realizarea dumneavoastra in materie de programare. Eu sunt incepator in acest domeniu si ma intereseaza montajul: Termostat pentru controlul temperaturii; dar cu modificari in conceptie si realizare astfel:
    - conceptie sistem: - 16 puncte de masura
    - baliera automata a punctelor de masura
    - afisarea pe mai multe linii simultane a temperaturii (cu alarma in cazul depasirii temperaturii)
    - este mai comoda o aplicatie pe calculator, cu memorarea datelor, trasarea curbelor de temperatura, afisarea simultana a temperaturilor pe monitor, alarma pentru depasirea pragului de temperatura programat.
    Ma intereseaza ce costuri implica realizarea acestei aplicatii: - manopera realizarii programului
    - necesarul de piese pentru realizarea aplicatiei.
    Adresa mea de email este: savel@xnet.ro , astept un mail de la dumneavoastra pentru o conversatie detaliata.

    RăspundețiȘtergere